Paleo zakázané a povolené potraviny

  • Náš pohled na stravování je ten, že byste měli nejen hubnout, ale jíst zejména kvalitní, na živiny bohaté potraviny. To automaticky vyřazuje všechny ultrazpracované průmyslové produkty. Velmi zjednodušeně lze takové potraviny označit jako všechny ty v plastových obalech.

  • Preferujte základní a nezpracované suroviny, potraviny neochucené, nedoslazované cukrem nebo jeho náhražkami, bez konzervantů a glutamátů.


 

Doporučený paleo jídelníček

Zelenina – základ denního příjmu

  • primárním zdroj vlákniny pro dobré trávení, minerálů a vitamínů pro výživu organismu

  • preferujte čerstvé bez znaků plísně, bio, farmářské, vypěstované lokálně v tomto pořadí:

  • listová (všechny saláty, polníček, rukola, špenát, chřest, čekanka listová, mangold, pak choi, kopřiva)

  • kořenová (mrkev, celer, zázvor, řepa, tuřín, křen, pastinák, ředkve, …)

  • košťálová (hlávkové a čínské zelí, kapusta, růžičková kapusta, květák, kedlubna, brokolice, romanesco …)

  • plodová (všechny dýně, cuketa, okurka, melouny, … )

  • lilkovité (rajče, paprika, lilek, brambory, kustovnice, mochyně)

​Maso, vejce, ryby a mořské plody

 

  • Preferujte maso a vejce od zvířat z menších farem, volných (free range) nebo bio chovů, které jsou ideálně krmena trávou (grassfed). Jsou chutnější a obsahují více živin než zvířata z průmyslových velkochovů. A složení tuků  z takovýchto zvířat je lidskému tělu velmi přínosné. Slepičí vajíčka z bio a volného chovu jsou označená kódy 0 nebo 1.

  • Maso je lepší chlazené (0-4 C) než mražené. Pokud není maso zmražené dostatečně rychle a rozmrazované naopak dostatečně pomalu, dochází k poškození struktury masa a zhoršení chuti. Rozmrazené maso nikdy už znovu nezmražujte.

  • Játra, ledviny a sádlo obsahují vše dobré i špatné, co se kdy do zvířete dostalo. Zde je více než kde jinde důležitý dobrý původ zvířat (jako chov v dobrých podmínkách). V případě diskutabilního původu masa z velkochovů doporučujeme spíše libová masa. V případě bio chovů pak spíše tučnější jídla. Vnitřnosti a játra jsou bohatým zdrojem bílkovin, vitaminů a minerálních látek.

  • Občas můžete jíst i masa zpracovaná uzením nebo sušením, ale tyto často obsahují vysoké množství solí nebo siřičitanů (slanina, vepřový bok, sušené šunky, uzené ryby..). Salámy a jiné uzeniny doporučujeme konzumovat ve velmi omezeném množství. Grilovaným buřtům na ohni bych se vyhnul úplně kvůli vysokému obsahu rakovinotvorných akrylamidů.

  • Mořské ryby a plody, ideálně tučnější (losos, makrela, sardinky). Čím menší, tím lepší, budou typicky obsahovat méně těžkých kovů. Preferujte čerstvé, chlazené, hluboko zamrazené přímo na moři, spíše z divokého odlovu než chované na farmách. Ryby z farmového chovu v čistších vodách Islandu, Skotska nebo Arktidy obsahují méně reziduí antibiotik. Konzervované ryby preferujte ty v olivovém oleji nebo vlastní šťávě. Smažené rybí prsty bych vynechal z toho důvodu, že obvykle moc ryb neobsahují.


 

C. Tuky a ořechy

  • Ořechy a suché plody: kešu, lískové, makadamiové, vlašské, para,  pekanové ořechy, mandle, kaštany, lněné semínko a další.

  • Tuky jsou dobrým zdrojem energie, z 1g tuku získáte až 2 kalorie energie. Jsou nutné například pro vytváření obalů nervových vláken. Tuky jsou pro lidský organismus esenciální, tělo si je nedokáže vyrobit samo. Preferujte však kvalitní (pouze mechanicky a ne chemicky zpracované) s vysokým obsahem Omega 3 mastných kyselin. Na ty jsou bohaté zejména panenské (nezpracované / nerafinované) oleje, zejména panenský olivový, lněný, kokosový makadamiový, nebo avokádový olej. Dále pak ghee (přepuštěné máslo), živočišné tuky (sádla) - u živočišných tuků dbejte na zdroj a věnujte pozornost odchovu zvířete - dejte přednost pastevnímu, volnému chovu. Ostatní konzumní oleje obsahují výrazně vyšší podíl Omega-6 nasycených kyselin, které se podílejí na podpoře tvorby zánětů v těle.

  • Snažte se proto omezit příjem Omega-6 a všech poly-nenasycených tuků. Ideální poměr Omega 3 a Omega 6 by se měl ideálně přiblížit co nejblíže 1:2.

  • To platí zejména pro jinak na výživné látky bohaté ořechy. Ty kromě vyššího obsahu Omega 6 obsahují antinutrienty (lektiny, fytáty, atd.), které brání v těle vstřebávání mikronutrientů (vitamínů a stopových prvků). Obsah anti-nutrientů v ořeších omezíte namáčením. Doporučené množství maximálního denní dávky je jedna hrst. Stejně jako ovoce a zeleniny dávejte pozor na plísně.

  • Vyhněte se obloukem čemukoli s obsahem trans-mastných kyselin, typicky ultra-zpracované průmyslové produkty jako různé sladkosti nebo margarin a obecně ztužené tuky.

D. Ovoce

  • Bobule a lesní plody (maliny, ostružiny, borůvky, brusinky, rybízy, angrešt), třešně, jahody obsahují relativně málo cukrů, jsou zdrojem bohatým na barvivo bioflavonoidy s protizánětlivými antioxidačními účinky.

  • Jiné ovoce jako jablka, hrušky, banány, pomeranče, meruňky a broskve obsahují hodně cukrů a měli byste je konzumovat při Paleo stravování pouze v případě dostatečné pohybové aktivity.

E. Sladidla

  • Med, kokosový cukr, stévie. V paleu jsou povolena v menším množství přírodní sladidla.

 

Paleo krabičkové stravování aktuálně nenabízíme, ale můžete  si ji snadno vyrobit z naší Whole-30 krabičkové diety. Všechna Whole30 jídla totiž splňují paleo pravidla, ale už ne naopak. Ne všechny paleo jídla odpovídají pravidlům Whole30. Mezi takové potraviny mohou patřit například napodobeniny klasických jídel s použitím paleo surovin, paleo pizza, ořísky ve skořici nebo paleo palačinky.

Videa, články, slevy, rady na váš email