top of page

O Nutric bistru

david-joga-square300x338.png

O NUTRIC BISTRU


Nutric bistro vzniklo v roce 2015 jako první paleo bistro v České republice s rozvozem jídla po celé Praze. Od roku 2019 pouze rozvážíme naše jídlo formou krabičkové diety,  protože pouze dlouhodobé zdravé stravování má pozitivní přínos na zdraví. 

Jak mi naše jídlo pomáhá?

"Mně nízkosacharidové stravování pomáhá už 5 let omezovat příznaky mé roztroušené sklerózy, zanětlivého onemocnění mozku. I díky němu se mi daří držet se v nadprůměrné zdravotní a sportovní kondici při extrémních sportech, které tak miluju."

 

David Brhel (zakladatel)  

 

Co vaříme v Nutric Bistru?

Nabízíme krabičky ve variantách Whole30 (vycházející z paleo),  nízkosacharidové Lowcarb, racionální FIT a Klasik bez omezování "pro zbytek rodiny".

Ač jsou koncepty Paleo, Whole-30, Lowcarb, racionálnío stravování) rozdílné, spojuje je všechny kvalita surovin a striktní vynechávání průmyslových potravin.

Při bližším prozkoumání je ale vidět, že mají hodně společného. Zakládají si na bezpečných a kvalitních potravinách a mají společný cíl, vybudovat pevné zdraví. Protože každý z nás je trochu jiný, nabízíme našim zákazníkům i několik různých cest k lepšímu zdraví.

Používáme maso převážně z volného chovu s respektem ke zvířeti, hlavní slovo na talíři má zelenina, ořechy, semena a zdravé tuky. Nenajdete u nás žádné polotovary, vždy vaříme z čerstvých surovin.

A stejně přistupujeme k vegetariánské stravě. Chceme ukázat, že i vegetariánská strava může být zdravá a rozmanitá s minimálním podílem sóji nebo sójových polotovarů. Používáme prvotní suroviny, na talíři najdete zeleninu, ovoce, semena, ořechy, zdravé tuky, přirozeně bezlepkové potraviny.
 

Po světě, ale i u nás existuje spousta příběhů, o tom, jak se lidé díky stravě dokázali zbavit zažívacích problémů, únavy a snad všech známých civilizačních nemocí. Dopady toho či onoho výživového přístupu popisují také odborné studie a jedna z nich vystihuje podstatu Nutric Bistra nejlépe. Výzkumníci na Oxfordské univerzitě ve své studii srovnávali 11 000 vegetariánů a všežravců, kteří nakupovali v obchodech se zdravou výživou. Záměrně si tedy vybrali vzorek populace, který se snaží o své zdraví pečovat.

 

Při následné kontrole po 17 letech pak zjistili, že rizika srdečních chorob a úmrtnosti celkově byla mezi skupinami srovnatelná. Zároveň však byla výrazně nižší oproti běžné populaci. Jednoduše řečeno, zaměřit se na kvalitu a dělat něco navíc pro své zdraví má smysl, ať už je vaše preference jakákoliv.

Paleo


Paleo je životní styl inspirovaný našimi dávnými předky. Proč? Civilizační nemoci jako cukrovka, rakovina, deprese, obezita nebo srdeční choroby jsou výsadou moderního člověka. Výzkumy ukazují, že mezi hlavní rizikové faktory jejich vzniku patří strava a životospráva. A proto se nás paleo snaží odklonit od moderních průmyslově vysoce zpracovaných potravin a nasměřovat ke kvalitním, celistvým a šetrně připravovaným potravinám.

ANO – Zelenina a Ovoce, Maso, Ryby, Ořechy a Semena, Zdravé tuky

NE – Cukr, Obilniny, Luštěniny, Mléčné výrobky, Rafinované oleje ze semen

Lowcarb

Je stravování zaměřující se na ještě větší snížení příjmu energie ze sacharidů než Paleo nebo Whole30. Energetický příjem ze zde získává zvýšeným podílem zdravých tuků ve stravě. Stravování obsahuje mlečné produkty, které prošly nějakým druhem fermentace. Tedy například kefír, sýry nebo tvaroh.

ANO – Zelenina a Ovoce, Maso, Ryby, Ořechy a Semena, Zdravé tuky

NE – Cukr, Obilniny, Luštěniny, Brambory, Rýže, Rafinované oleje ze semen

Whole 30


Whole 30 má mnoho společného s paleo přístupem a proto chceme zařadit i pokrmy splňující pravidla tohoto programu. Jedním z velkých přínosů Whole30 je snaha odbourat psychologické vazby na jídlo, zejména na sladké či slané pochutiny. Z toho plynou i poměrně striktní omezení, která tento 30 denní program předepisuje. Výborně však funguje jako restart, díky kterému zjistíte, co je potřeba z jídelníčku vyřadit natrvalo a co vám problémy nedělá.

ANO – Zelenina, Ovoce, Maso, Ryby, Ořechy a Semena, Zdravé tuky

NE – Cukr, Obilniny, Luštěniny, Mléčné výrobky, Rafinované potraviny, Alkohol

Vegetariánství


Vegetariánství, ač to zní možná jako paradox, není paleu vzdálené. Průsečíky najdeme v čerstvé zelenině a ovoci, ořeších, semenech a zdravých tucích jako avokádo a olivový nebo kokosový olej. Vegetariánství se odlišuje úplným vyřazením všech druhů masa. Je ale mnoho variant, které konzumaci masa pouze omezují jen na ryby (pescetariáni) nebo jí maso maximálně jednou týdně (flexitariáni). Za to ale umožňuje například konzumaci luštěnin či obilovin.

ANO – Zelenina, Ovoce, Luštěniny, Ořechy a Semena, Zdravé tuky, Vejce, Mléčné produkty

NE – Maso, Cukr, Rafinované potraviny


Bezlepková strava


Lepek je směs dvou bílkovin, gliadinu a gluteninu, které se nacházejí v semenech obilovin. Zejména pak v pšenici, žitě a ječmenu. Konzumace lepku způsobuje život ohrožující zdravotní problémy u osob s celiakií. Odborná literatura však krom této nemoci rozeznává také „citlivost“ či „alergii“ na lepek a pšenici. Ta postihuje výrazně vyšší procento populace než celiakie a může způsobovat střevní a kožní problémy, ale i a neurologické choroby.

Výzkum vlivu pšenice a lepku na zdravého člověka rozhodně není u konce a neposkytuje nám zatím definitivní odpovědi. Pro toho, kdo trpí celiakií, pozoruje subjektivní potíže po konzumaci lepkových potravin nebo je ve stravě preventivně mít nechce, existuje řada zdravých alternativ. A proto budou všechna naše jídla přirozeně bezlepková.

bottom of page