Jak se zbavit závislosti na cukru? Představujeme 10 účinných kroků

.

.

Minut čtení:
4

Jak se zbavit závislosti na cukru? Představujeme 10 účinných kroků

Snažíte se zhubnout, ale chuti na sladké se ne a ne zbavit? Možná je řešení jednodušší, než si myslíte – za našimi chutěmi na sladké totiž často může zdát zdánlivá drobnost. Přečtěte si, co všechno naši touhu po sladkostech ovlivňuje.

Jak se zbavit závislosti na cukru? Představujeme 10 účinných kroků

Závislost na cukru není ani zdaleka tak neškodná, jak se může zdát. „Podobně jako nikotin a alkohol, ani cukr už odborníci dávno nepovažují za neškodnou pochutinu, ale za látku ohrožující lidské zdraví, která je návyková, nebo dokonce vede až k závislosti,“ varují například autoři knihy Cukr: rafinovaný jed.

„Novější studie ukazují paralely mezi atakami chuti na čokoládu, zmrzlinu atd. a touhou po droze. Po jejich konzumaci totiž tělo vylučuje látky na bázi opiátů, které mají obdobné vlastnosti jako morfin: působí povzbudivě a/nebo uklidňují, uvolňují, tiší bolesti a omamují – a dlouhodobě ovlivňují činnost mozku,“ dodávají.

S přiznáním, že cukry lidskému zdraví ani v nejmenším neprospívají, nedávno přišel i samotný švýcarský koncern Nestlé. V jednom ze svých interních dokumentů určeném jenom top managementu Nestlé firma přiznává, že více než 60 procent hlavního sortimentu neodpovídá „uznávané definici zdraví“. A některé výrobkové kategorie s ní dokonce nebudou v souladu nikdy „bez ohledu na to, v jakém rozsahu je upravujeme“.

To, že nadměrná konzumace jednoduchých cukrů vede k nadváze a postupně až k obezitě, zkrátka není žádnou novinkou. Cukr toho ale na svědomí může mít mnohem víc: diabetes, srdečně-oběhové potíže, Alzheimerovu chorobu nebo dokonce rakovinu. Všechny tyto nemoci totiž mají svůj původ kromě jiného i v narušené látkové výměně.

Zbavte se chutí na sladké. Krok za krokem

Rozhodli jste se říct cukru „dost“? Dobře děláte. Na tuhle cestu si ale do ranečku kromě odhodlání sbalte i značnou dávku trpělivosti a silné vůle. Překonat chutě na sladké totiž, minimálně zpočátku, není vůbec snadné.

„Odvykací kúra trvá tři měsíce. Až poté se látková výměna znovu normalizuje a vy můžete prohlásit, že jste se závislosti na cukru zbavili,“ upozorňují autoři knihy Cukr: rafinovaný jed.

Abychom vám vaši cestu usnadnili, připravili jsme pro vás podrobný (a dlouhodobý) plán, jak na to. Ať se vám odvykání daří!

  1. Zbavte se všech sladkostí a nové už nekupujte. Držte se jednoduchého pravidla – co nemáte doma, to nemůžete sníst, i kdybyste sebevíc chtěli. Cukrovinky přitom nemusíte hned vyhazovat, raději je někomu darujte. A pokud vám doma přece jen nějaké zbudou (například pro návštěvy), schovejte si je na špatně dostupné místo, kam nemůžete jen tak dosáhnout.
  2. Přestaňte pít sladké nápoje. Ať už jde o kávu, čaj, nebo o sladké pití a limonády obecně. Jde o jednoduchý, ale účinný krok na vaší cestě za skoncováním se závislostí na cukru.
  3. Přejděte na zdravé varianty tradičních sladkostí. Místo koblihy si ke svačině dopřejte pár ořechů nebo ovoce, místo sladké mléčné čokolády si dejte čtvereček hořké, alespoň 70% čokolády. Možná vám tyto chutě budou zpočátku připadat mdlé, časem se ale sladkou chuť naučíte vnímat méně.
  4. Omezte umělá sladidla a náhražky cukru. „Snižte množství sladidel a naučte se méně vnímat sladkou chuť,” radí Margit Slimáková. Mnoho receptů využívá přirozeně sladkou chuť ořechů a ovoce. Například tento makovo-jablečný koláč, banánový chlebíček, avokádový pudink, nebo dokonce i štrúdl jsou vynikající bez cukru. Můžete si připravit palačinky či lívance a podávat je s čerstvým ovocem nebo domácí marmeládou bez cukru.
  5. Omezte průmyslově zpracované potraviny. Látky, které tyto potraviny obsahují, jim dodávají trvanlivost a také barvu a chuť, které uměle podporují vaši chuť na sladké a další nezdravé jídlo.
  6. Dostatečně jezte a nehladovte. Čím větší budete mít hlad, tím víc vás bude „honit mlsná“. Naopak – mějte doma vždy připravené zdravé, plnohodnotné jídlo, buď vlastnoručně připravené, nebo od některé z rozvozových služeb, které se na zdravou stravu specializují. Například naše zdravé krabičky chutnají skvěle, a navíc vás díky svému unikátnímu složení chuti na sladké spolehlivě zbaví.
  7. Zbavte se negativních emocí. Někteří lidé sladkostmi zajídají stres. Tomuto fenoménu odborníci říkají „emoční přejídání“. Máte pocit, že by mohlo jít o váš případ? Obraťte se na odborníka, který vám se zvládáním emocí pomůže. „Ve chvíli, kdy jsem schopen mít pod kontrolou svoje emoce, v ten moment mám pod kontrolou i jídlo,“ shrnuje Petr Havlíček.
  8. Mějte přehled o tom, co jíte. Sledujte pečlivě údaje na obalech potravin a nevystavujte se zbytečně reklamám na nezdravé jídlo. Během pauzy během filmu se místo toho raději protáhněte nebo si udělejte pár dřepů.
  9. Žijte zdravě a svoje jídlo si užívejte. Jezte v klidu a beze spěchu, pijte dostatečně (například vodu nebo čaje) a dopřávejte si dostatek bílkovin, zdravých tuků a zeleniny. Nepodceňujte ani spánek – čím totiž budete unavenější, tím intenzivněji si vaše tělo bude o cukr říkat.
  10. Řekněte o svém plánu lidem ve vašem okolí. Chcete-li něčeho dosáhnout, podpora okolí může být neocenitelná. „Když jsem přestávala jíst cukr, řekla jsem to celému svému okolí i na Instagramu. Je to pro mě dodnes takový bič. Bylo by mi blbé ztratit tvář před tolika lidmi,“ popisuje například Nikola, která se závislosti na cukru dokázala zbavit.

Při snižování závislosti na cukru, jak je probráno v článku o cukrové závislosti, je také důležité vzít v úvahu další dietní úpravy, jako je omezení konzumace mléka u lidí s intolerancí nebo alergií. Správný výběr alternativních potravin může podpořit zdravější stravovací návyky a snížit touhu po sladkém.

Tak co, jdete do toho? Nezapomeňte, že zdravý a vyvážený jídelníček vám vaše loučení s cukrem výrazně usnadní – pomůže vám totiž ukočírovat chutě na sladké a dopřeje vám tolik potřebný pocit sytosti a také spokojenosti z dobrého jídla. Pokud sami nevíte, jak na to, vyberte si některý z našich krabičkových programů, které se specializují na zdravou, a přitom chutnou stravu.