Bio potraviny: jak je poznat a opravdu jsou lepší než klasické jídlo ze supermarketu?

.

.

Minut čtení:
8

Bio potraviny: jak je poznat a opravdu jsou lepší než klasické jídlo ze supermarketu?

Nálepka „bio“ prodává. Své o tom vědí jak výrobci, tak zákazníci, a s biopotravinami jako by se proto v poslední době roztrhl pytel. Skutečně ale mají tak významný vliv na naše zdraví, jak naznačují některé studie? Přečtěte si, zda vám bio potraviny zaručí zdraví nebo jak vám mohou pomoci s hubnutím.

Máte pocit, že jídlo už dávno nechutná tak, jak by mělo? Máte pravdu. Zemědělství a způsob chovu totiž v posledních desetiletích prošly významnou proměnou.

test alt text
Velcí zemědělci se snaží tlačit výrobní cenu dolů, a tak se na naše talíře dostávají potraviny plné chemie.

Za vším hledejte ekonomické zájmy. Velcí zemědělci se snaží potraviny na pulty obchodů dostávat co nejrychleji a s co nejnižšími náklady. Proto svá pole hnojí chemickými hnojivy, sklízejí předčasné a teprve pak vše nechávají dozrát ve velkoskladech – opět za pomoci chemie. Mají přitom jediný cíl: aby se proces výroby co nejvíce zkrátil a vyprodukovalo se maximální množství jídla.

Co je bio potravina?

Výrobci bio potravin se rozhodli jít jinou cestou a potraviny raději produkují „postaru“– tak jako v dobách našich babiček a dědečků. Co to ale ve skutečnosti znamená?

Za bio potraviny dnes, zjednodušeně řečeno, označujeme veškeré produkty ekologického zemědělství, jejichž výroba splňuje následující kritéria.

1. K pěstování bio potravin se nepoužívají syntetická hnojiva ani pesticidy.

Ekologické zemědělství využívá k hnojení pouze kompost nebo hnůj, tedy čistě přírodní hnojiva.

2. Bio maso pochází pouze z ekologických chovů.

Zapomeňte na klasické velkochovy nebo na známé záběry kuřat v klecích. Zvířata z biochovů mají volný výběh, počet zvířat, která spolu žijí na jedné farmě, je navíc přísně omezen.

3. Pěstování bio potravin nenarušuje biodiverzitu.

Ekologické zemědělství se důsledně vyhýbá používání chemikálií. Díky tomu nenarušuje kvalitu půdy a vody a produkuje „čisté“, zdravé plodiny.

test alt text
Bio potraviny prospívají životnímu prostředí i vašemu zdraví.

Jaký mají bio potraviny vliv na zdraví?

V případě bio potravin ovšem nejde pouze o ekologii. Jejich příznivý vliv na lidské zdraví je možná ještě významnější.

Například podle studie, kterou v roce 2017 publikovalo americké National Center for Biotechnology Information, snižují bio potraviny riziko alergií a obezity [1]. Studie od od The American College of Physicians zase poukazuje na to, že bio potraviny obsahují výrazně méně pesticidů a antibiotik než běžné potraviny [2].

Ptáte se, jak je možné, že jsou mezi bio potravinami a potravinami pocházejícími z běžného zemědělství takové rozdíly? Studie British Journal of Nutrition z roku 2014 přišla se zjištěním, že na kvalitu potravin má právě způsob výroby největší vliv [3]. Biopotraviny podle této studie obsahují až o 40 procent více antioxidantů, a naopak pouze stopové množství pesticidů a dusíku – tedy látek, které běžně stojí u zrodu některých druhů rakoviny (například rakoviny žaludku).

Sečteno a podtrženo: pokud jde o naše zdraví, je mezi konvenčními potravinami a bio potravinami skutečně významný rozdíl. Nejenže bio potraviny obsahují méně škodlivých látek, a naopak výrazně vyšší množství vitaminů, navíc přispívají i ke zdravému trávení.

Povšiml si toho například Birgit Wassermann z Univerzity v rakouském Štýrském Hradci, který společně se svým týmem zkoumal, jak konzumace ovoce a zeleniny přispívá k rozvoji zdravé mikroflóry ve střevech. V rámci studie proti sobě postavil konvenční a bio jablka – a výsledky byly až překvapivě jednoznačné. Tým mimo jiné zjistil, že se v ekologické produkci ovoce ve velké míře objevuje „prospěšná“ bakterie Lactobacillus, která působí jako přírodní probiotikum [4].

Bio potraviny versus plísně. Měli byste se bát?

Přestože pozitivní vliv bio potravin na lidské zdraví dokázala už řada studií, stále kolem nich panuje mnoho mýtů. Ten nejrozšířenější souvisí s obavami z plísní, jejichž množství by – údajně – mělo být v biopotravinách vyšší než v konvenčních potravinách.

Nejnovější data ale ukazují, že jde o fámu. Pravda je totiž přesně opačná: podle studií je naopak kontaminace plísněmi u potravin z ekologického zemědělství významně nižší než u obilovin pocházejících ze zemědělství konvenčního [5].

Důvod? Konvenční zemědělství zapomíná na přirozené tradiční postupy, které se v ekologickém zemědělství využívají a které mimo jiné slouží jako prevence proti plísním. Ekologicky pěstované plodiny jsou tak přirozeně zdravější a silnější a dokážou se napadení plísněmi samy bránit.

test alt text
Bio potraviny se plísním dokážou bránit lépe než konvenční potraviny.

Co je bio, to je zdravé. Nebo ne?

Jedno „ale“ byste i přesto měli mít u bio potravin na mysli. I když totiž obsahují více živin a méně škodlivin než konvenční potraviny, samotná nálepka „bio“ vám nezaručí, že jde o skutečně zdravou potravinu.

Ve hře je totiž mnohem víc faktorů než pouhé složení. I bio potravina, tedy potravina pocházející z ekologického zemědělství, může pro vaše zdraví představovat problém – například když obsahuje příliš vysoké množství jednoduchých sacharidů – cukrů (pěkným příkladem může být sirup z agáve) nebo když jde o ultra průmyslově zpracovaný výrobek, byť z bio surovin (pizza z bio rajčat pořád zůstává pizzou).

Jak poznat skutečné bio potraviny?

Vzpomínáte na pohádku o Sněhurce? Zlá macecha v ní chtěla nevlastní dceru otrávit jablkem: velkým, kulatým, sytě červeným… zkrátka dokonalým.

Přestože nic takové zřejmě původní autoři pohádky nezamýšleli, tento příměr je symbolický. Zatímco u konvenčního ovoce a zeleniny ze supermarketů jsme zvyklí, že je průmyslová výroba zbavila veškerých kazů, bio ovoce a zelenina vypadá tak, jak příroda původně zamýšlela – nepravidleně, s přiznanými drobnými vadami a nedokonalostmi. Často také bývají mnohem menší než konveční ovoce a zelenina (jejich růst totiž není podpořen chemií), a navíc jim zcela chybí lesk, o který se v případě běžného ovoce stará vosk.

Na první pohled tak může bio ovoce a zelenina svým vzhledem případné kupce odrazovat – co jim ale chybí na kráse, to nahrazují chutí a obsahem živin.

Jak se ale v nabídce obchodů vyznat v případě, že se nemůžete (nebo nedokážete) orientovat podle vzhledu potravin? Spolehlivým vodítkem vám v případě bio potravin bude oficiálně schválená bio certifikace. Všechny balené biopotraviny pocházející z Evropské unie musejí mít na obalu evropské logo pro biopotraviny – takzvaný biolístek, číselný kód kontrolní organizace a označení původu zemědělských surovin. České bio potraviny navíc musí mít také národní logo (takzvanou biozebru). Biopotraviny z dovozu mohou být touto biozebrou označeny dobrovolně, v rámci takzvané recertifikace.

test alt text
Takhle vypadá česká „biozebra“.

Bio, nebo „farmářský produkt“?

Ovšem pozor – ne všechny kvalitní potraviny z domácích farem nutně musí nést oficiální označení „bio“. Tato značka je pouze legislativní zárukou ze strany státu, že daná potravina skutečně splňuje podmínky, které stát pro bio potraviny stanovil.

Dodnes tak existuje řada výrobců, kteří sice produkují zdravé a kvalitní potraviny, přízvisko „bio“ jim ale na obalech chybí (často proto, že si o oficiální certifikaci nezažádali kvůli značné administrativní náročnosti). Své produkty pak tito producenti označují například jako „domácí“, „z rodinné farmy“, „farmářský produkt“ a podobně.

Situace se navíc komplikuje tím, že podobná označení s oblibou využívají i vychytralí obchodníci, kteří sice potraviny vyrábějí klasickým způsobem za využití chemie, protože ale vědí, že vše domácí táhne, přidávají na obaly svých výrobků texty jako „tradiční“, „domácí“ nebo „poctivé“ – a zákon je na ně v tomto případě krátký.

Myslete na to, až na takové označení narazíte v obchodě. Vždy raději důkladně prozkoumejte, zda jde o skutečnou domácí, zdravou produkci, nebo pouze o marketingový trik.

Jsou bio potraviny z Číny stejně kvalitní jako ty evropské?

V nabídce českých obchodů se často objevují i biopotraviny pocházejí ze zemí mimo Evropskou unii. Zřejmě už jste narazili například na organické proteinové nudle z Číny. I pro neevropské výrobky ale platí stejná pravidla jako pro evropskou produkci.

Dovozce biopotravin ze zemí mimo EU má totiž povinnost nechat veškeré dovozové zboží certifikovat některou z českých kontrolních organizací. Na pulty obchodů pak tato potravina může až ve chvíli, kdy kontrolní organizace potvrdí shodu pravidel výroby biopotraviny v daném státě s pravidly v Česku a kdy výrobek dostane oficiální certifikát.

V případě bio potravin ale víc než kdekoliv jinde platí, že lokální produkce by vždy měla být vaší první volbou. Přestože mohou například bio potraviny z Číny splňovat evropské standardy, vždy musí při své cestě na naše stoly urazit trasu přes půl zeměkoule. Pak už je jen na nás, na spotřebitelích, zda při nákupu zohledníme nejen způsob výroby, ale i to, jaké ekologické dopady má doprava potravin z druhého konce světa.

Kde koupit kvalitní bio potraviny?

Sehnat poctivé bio potraviny dnes není už ani zdaleka tak těžké jako ještě před pár lety, a to přestože v porovnání s konvenčními potravinami je jejich nabídka stále ještě relativně omezená.

test alt text
Biopotraviny můžete odebírat přímo od konkrétních rodinných farem.

Nejlepší řešení samozřejmě je vypěstovat si vlastní bio potraviny – buď na zahradě, nebo třeba na balkoně. Velmi jednoduchá na pěstování jsou například rajčata, která potřebují jen dostatek slunce a pravidelnou zálivku, snadno se vám ale zadaří třeba i se špenátem, který naopak preferuje spíše stinné stanoviště. A pokud vás zajímá, jak na pěstování bio potravin jdou ostatní, podívejte se na web WWOOF, který sdružuje pěstitele organických potravin po celém světě.

Pokud nemáte možnost si vlastní bio potraviny vypěstovat svépomocí, podívejte se do některé ze specializovaných prodejen zdravé výživy. Jejich počet postupně roste a už dávno nejsou výsadou velkých měst. Bio potraviny nabízejí i některé farmářské trhy, na nich ale často bývá obtížné rozeznat, který prodejce skutečně nabízí vlastní bio ovoce a zeleninu, a který pouze přeprodává klasické supermarketové zboží.

Biopotraviny také můžete koupit přímo na ekofarmě, kde se produkují. Tento způsob nákupu má tu výhodu, že vždy přesně víte, odkud vaše jídlo pochází, a farmáři vám obvykle navíc velmi rádi odpoví na všechny vaše otázky.

Vyzkoušejte bio krabičkovou dietu

Pokud chcete ušetřit čas (a nebo pokud chcete načerpat inspiraci, jak s bio potravinami na talíři zacházet a co z nich vařit), vyzkoušejte naše krabičkové stravování.

Díky tomu, že si své dodavatele pečlivě vybíráme, chutná naše jídlo jako skutečné jídlo – bez růstových hormonů, antibiotik, pesticidů, ultra zpracovaných průmyslových potravin i zvýrazňovačů chuti. V kombinaci s našimi stravovacími programy (nabízíme paleo, lowcarb i FIT jídelníček) jde o ideální volbu pro každého, kdo chce zhubnout a zároveň změnit svůj životní styl k lepšímu. Dlouhodobě a bez starostí. Podívejte se na ceník našich krabičkových diet v bio kvalitě.

test alt text
Rozdíly mezi bio potravinami a konvenčními potraviny jsou obrovské, jak v chuti, tak ve složení.

Mezi naše dodavatele patří IQ Beef, Farma Struhy a Prominent CZ, kteří nám dodávají prvotřídní maso, vejce a mléčné výrobky ze svých biochovů. Ovoce, zeleninu a bylinky plné chuti odebíráme od podniků Gastro fresh a Titbit, ořechy a sušené ovoce nám dodává Grizzly.

Podívejte se, jak vypadá jídelníček na tento týden.

Jak snížit množství pesticidů v klasických potravinách?

Nechcete své tělo zatěžovat pesticidy a dalšími škodlivými látkami, které obsahuje běžná produkce potravin, ale k bio surovinám (zatím) přístup nemáte? Zkuste zvolit „menší zlo”. I mezi konvenčními potravinami totiž existují takové, které škodí méně než jiné.

Například americká skupina Environmental Working Group každoročně zveřejňuje seznam plodin, které podle jejích měření obsahují největší množství chemikálií, kterému velice poeticky přezdívá „dirty dozen“, v češtině tedy „tucet špinavců“ [6].

Ukazuje se, že nejvíc pesticidů obsahují plodiny, které mají tenkou (nebo žádnou) slupku. Nejproblematičtější z konvenční produkce ovoce a zeleniny prý jsou například jablka, broskve kapusta, rajčata, celer a brambory, nejméně pesticidů se naopak vyskytuje u avokáda, hrášku, kukuřice, cibule, zelí nebo chřestu.

Množství pesticidů, které běžné ovoce a zelenina ze supermarketů obsahují, navíc můžete ještě snížit – když se naučíte, jak ovoce a zeleninu správně umýt. Nejde o ideální řešení (tím jsou vždy čisté, kvalitní bio potraviny), pokud ale jinou možnost nemáte, můžete díky jedlé sodě obsah škodlivin v ovoci a zelenině alespoň částečně snížit.

Vyberte si jeden ze dvou následujících způsobů.

Jedlá soda a citronová šťáva

Smíchejte lžíci citronové šťávy, dvě lžíce sody a přibližně litr vody, dobře rozmíchejte. Zeleninu a ovoce do tohoto roztoku naložte přibližně na 10 minut, po vyjmutí ho opláchněte pod tekoucí vodou.

Ocet a čistá voda

Ovoce a zeleninu vložte do roztoku z octa (může být i jablečný) a čisté vody (roztok by měl být tvořen z jedné destiny octem), nechte naložené přibližně 15 minut. Po vyjmutí opláchněte.

Zdroje