top of page
  • nutricbistro

Potravinové alergie: jak je poznat a jak se jich zbavit?

Trápí vás obtíže spojené s trávením některých potravin? Pak se pravděpodobně jedná o potravinovou alergii nebo intoleranci. Ty představují stále významnější problém a jejich výskyt v populaci neustále narůstá. Podle některých odborníků jsou potravinové alergie imunologickým fenoménem 21. století.



Alergie nebo intolerance?


S pojmy potravinová alergie a potravinová intolerance jste se již jistě setkali. Víte ale, jaký je v nich rozdíl? Pojďme si je společně blíže představit.


Potravinová alergie je definována jako imunologicky podmíněná nežádoucí reakce na potravinu. Alergenní se může teoreticky stát jakákoli potravina, přesněji řečeno bílkovina v ní obsažená.


Podle dostupných odhadů trápí potravinové alergie v Evropě a USA cca 3-6 % populace, u kojenců je pak toto číslo ještě větší a pohybuje se kolem 6-8 %. Mezi nejznámější potravinové alergie patří alergie na lepek (bílkovinu obsaženou v pšenici a některých dalších obilovinách) nebo alergie na bílkovinu kravského mléka (známá pod zkratkou ABKM, kdy je alergie způsobena bilkovinami nacházejícími se v živočišném mléce, především kaseinem a syrovátkou).


Potravinová intolerance, někdy též nesnášenlivost, naproti tomu není způsobena imunitními mechanismy. Jedná se o nepřiměřenou reakci vyvolanou nedostatkem nebo úplným chyběním látek, které se v těle podílejí na zpracování potravy, obvykle trávicích enzymů.


Nejčastější příčinou intolerance potravy bývá problém s trávením sacharidů (cukrů). Potravinové intolerance postihují cca 20-30 % evropské populace. Velmi známá je například laktózová intolerance způsobená nedostatkem enzymu laktáza, který štěpí mléčný cukr laktózu.


Nejčastější alergeny v potravě


Jak jsme si již naznačili výše, prakticky každá potravina, přesněji řečeno její bílkovinná složka, může být potenciálně alergenní. Pro představu se to týká až 180 druhů potravin. Ve skutečnosti však víme, že více než 90 % všech potravinových alergií tvoří alergie pouze na 8 druhů potravin (alergenů) označovaných jako velká osma. Jedná se o kravské mléko, vejce,