O cukrovce: možná ji máte – jak ji poznat a co hlídat

.

.

Minut čtení:
6

O cukrovce: možná ji máte – jak ji poznat a co hlídat

Diabetes mellitus, lidově nazývaný též cukrovka, je chronické metabolické onemocnění, kterým trpí v České republice prakticky každý desátý člověk.

„Dalších více než 200 tisíc lidí o své nemoci neví, nebyli ještě diagnostikováni,“ uvádí vedoucí Centra podpory veřejného zdraví Státního zdravotního ústavu MUDr. Marie Nejedlá.

Cukrovka je nemoc o to zákeřnější, protože o ní zpočátku ani nevíte – nebolí, nemáte žádné příznaky, jen můžete častěji pít, více chodit na toaletu nebo dokonce hubnout, což řada lidí vnímá naopak jako pozitivní zprávu. Pokud však není cukrovka pod kontrolou, mohou se záhy objevit i závažné příznaky této nemoci – únava a malátnost, poruchy vidění, kožní komplikace, dech páchnoucí po acetonu či opakované záněty močových cest. Cukrovku potvrzuje lékař na základě krevních testů, moči a dalších vyšetření.

Inzulin a jeho úloha v těle

Základním znakem cukrovky je vysoká hladina krevního cukru či odborně glykémie, která vzniká v důsledku nedostatku inzulinu. To je hormon, který vzniká ve slinivce břišní.

Inzulin dva hlavní úkoly: „řídit“ ukládání cukru do jater, když je cukru v krvi nadbytek, a „otvírat“ buňky, aby do nich mohl cukr vniknout a přinést jim tak energii. Pokud je inzulinu málo anebo dostatečně „nepracuje“, zůstává cukr v krvi a způsobuje celou řadu závažných komplikací: může dojít až ke ztrátě zraku či k nefunkčnosti ledvin, k srdečnímu infarktu či mozkové příhodě a v neposlední řadě i k obtížnému hojení (tzv. diabetická noha).

O cukrovce: možná ji máte - jak ji poznat a co hlídat
Hladiny cukru v krvi

Typy cukrovky

Cukrovka 1. typu

Pokud je tedy v těle absolutní nedostatek inzulinu, jde o diabetes 1. typu. Tento typ je vrozený a je velmi často diagnostikován už v dětském věku. Takový člověk musí celoživotně tělu dodávat inzulin a držet přísná dietetická opatření.

Přečtěte si: Kolik cukru je moc? Prediabetes jako poslední varování těla

Cukrovka 2. typu

V případě nedostatečného působení na cílové tkáně pak mluvíme o typu diabetes 2. typu, někdy nazývanému také jako diabetes dospělých. Jeho příčinou je zejména současný sedavý styl života a nezdravá strava. Asi 85 % pacientů s cukrovkou trpí nadváhou nebo obezitou.

Někdy se uvádí třetí typ cukrovky nazývaný také jako těhotenský diabetes. Postihuje až 17 % těhotných žen a představuje zvýšené riziko pro matku i plod. Ženy, u kterých se v době těhotenství cukrovka objevila, mají mnohonásobně vyšší riziko diabetu 2. typu v průběhu svého života.

Důsledky a komplikace cukrovky

Statistiky ukazují hrozivá čísla

V roce 2007 bylo v České republice zachyceno přes 69 tisíc nových případů cukrovky a o 10 let později v roce to bylo už více než 113 tisíc nově nemocných. Státní zdravotní ústav registruje, že meziročně se pak počet nových případů navyšuje zhruba o 4,5 tisíce. Bohužel každý rok také 20 – 30 tisíc lidí s cukrovkou zemře, ačkoli diabetes nemusí být přímou příčinou ale „pouze“ komplikací jiných onemocnění.

V roce 2030 by v České republice mohlo být až 1,3 milionu diabetiků.

Odhadované náklady na léčbu těchto lidí představují 69 miliard Kč ročně a další výdaje se předpokládají na sociální péči. V roce 2018 byly náklady na léčbu zhruba 53 miliard Kč, což představuje 15 % nákladů na zdravotnictví.

Přečtěte si: Nízkosacharidová dieta jí změnila život. Za 12 měsíců zhubla 30 kg a „zbavila“ se cukrovky 2. typu

V roce 2020 bylo na péči o pacienty v České republice k dispozici 320 miliard Kč, z toho na léčbu diabetu se spotřebovalo až 48 miliard Kč. Nejvyšší náklady nejsou na samotnou léčbu diabetu, ale na léčbu komplikací, které diabetes provází.

O cukrovce: možná ji máte - jak ji poznat a co hlídat
Měření hladiny cukru v krvi glukometrem

Proč je cukrovka komplikované onemocnění?

Jaké jsou tedy komplikace cukrovky? K těm akutním (krátkodobým) patří zejména nízká hladina cukru, odborně nazývaná též jako hypoglykémie, ketoacidóza (nadbytek odpadních látek se hromadí v těle a způsobuje nadměrnou kyselost vnitřního prostředí, což je velmi závažný stav) a vyšší náchylnost k bakteriálním či plísňovým infekcím.

Z pozdních (dlouhodobých) komplikací jde především o oční komplikace s rizikem oslepnutí, vysoké riziko onemocnění ledvin (až u 40 % diabetiků), postižení nervů (tzv. neuropatie), kdy diabetik necítí například nohou či rukou, postižení oběhového systému (až 75 % umírá v důsledku této příčiny) a vysoké riziko amputace.

Na co byste si měli dát pozor?

Nejdůležitější jsou dva přístupy – včas odhalit nemoc a dodržovat preventivní opatření.

Tipy, které vám pomohou včas odhalit cukrovku:

Při výskytu typických příznaků dojít na vyšetření k lékaři, který odhalí, zda-li jde o cukrovku či případně jiné onemocnění. Které příznaky to jsou?

  • je to především pocit obrovské žízně, a to i v noci
  • časté močení a lepkavá moč, časté infekce močových cest
  • nenadálé rychlé hubnutí
  • únava, malátnost
  • špatné vidění
  • dech páchnoucí po acetonu, potíže s dýcháním

Chodit pravidelně co 2 roky na preventivní prohlídky k praktickému lékaři, kdy součástí je vyšetření krve a moči. V případě zvýšeného rizika (například výskyt cukrovky v rodině) se doporučuje vyšetření krve 1 x ročně.

3 tipy na prevenci cukrovky

Zdravá strava

Jako zdravá strava je vnímaná tzv. nízkosacharidová strava, dostatek bílkovin, vlákniny a nenasycených mastných kyselin ve stravě. Stručně řečeno to znamená jíst více ovoce, zeleniny a ryb, naopak omezit spotřebu tučného masa a průmyslově vyráběných či sladkých potravin.

Podle nejnovějších výzkumů se však ukazuje, že za rozvojem cukrovky nejsou tuky, ale právě sacharidy.

O cukrovce: možná ji máte - jak ji poznat a co hlídat
Jako zdravá strava je vnímaná tzv. nízkosacharidová strava

Ty totiž zvyšují hladinu inzulinu, který pomáhá ukládat nadbytek cukru do tukových zásob. A pokud člověk už diabetes má, pak jsou to zase sacharidy, které zvyšují hladinu cukru v krvi, což je, jak jsme výše popsali, je nežádoucí a způsobuje závažné komplikace, v některých případech i smrt.

Nízkosacharidová strava není tedy jen pouhým preventivním opatřením, ale také jednou z možností komplexního léčebného přístupu k onemocnění.

Co je tedy nízkosacharidové stravování? Jaké jsou jeho přínosy ať již v preventivní či léčebné fázi cukrovky? Jde o stravu, v níž je množství sacharidů omezeno na zhruba jednu třetinu. Energie je nahrazována vyšším podílem zdravých tuků.

Přečtěte si: Jak se zbavit závislosti na cukru? Představujeme 10 účinných kroků

O cukrovce: možná ji máte - jak ji poznat a co hlídat
Ukázka jídla z Nutric Bistro
O cukrovce: možná ji máte - jak ji poznat a co hlídat

Naučíme vás jíst lépe

Vyzkoušejte nízkosacharidovou krabičkovou pro zdraví a hubnutí.

Pravidelná pohybová aktivita

Nemusíte vrcholově sportovat či nutit se k vysokým výkonům! Úplně stačí například rychlá chůze, běh, plavání, jízda na kole, tanec, turistika, prostě to, co rádi děláte. A dělejte to hlavně pravidelně a s radostí! Udělejte si denní rituál se svou oblíbenou pohybovou aktivitou – třeba půl hodinovouprocházkou na zajímavá místa ve svém okolí nebo choďte do práce pěšky či vyběhněte do patra bez použití výtahu. Pokud vám to čas dovolí, hýbejte se aspoň hodinku denně, děláte to přeci pro své zdraví.

Kontrola hmotnosti

Nadváha či dokonce obezita je vysokým rizikovým faktorem. Pravidelné vážení na osobní váze není to, čím byste se měli řídit, protože měří úplně vše – svaly, tuk, kosti, orgány a dokonce i to, co jste v posledních několika hodinách snědli a vypili. Změna čísla na váze vám tak neříká nic o tom, co jste vlastně ztratili nebo získali, zda to byl tuk, voda nebo obsah střev. Proto se při měření pokroku v dietě nespoléhejte pouze na číslo na váze, ale raději volte jiné metody.

Vliv stresu na hladiny kortizolu

Jak bylo podrobně popsáno v článku ‚Stres a kortizol: jak je mít pod kontrolou a dosáhnout tak vyváženého života‚, řízení stresu a hladin kortizolu má významný vliv na riziko a zvládání cukrovky. Vysoké hladiny stresu a kortizolu mohou přispět k poruše glykemické kontroly, což zvyšuje riziko vzniku diabetes. Tato informace zdůrazňuje potřebu komplexního přístupu ke zdraví, který zahrnuje nejen stravu a fyzickou aktivitu, ale také efektivní řízení stresu pro prevenci a léčbu diabetes.

Zdroje: