• betysvarcova

Burger na máslové dýni se zelným salátem

Dali byste si burger? S tímhle nemusíte mít výčitky. S vaší „lowcarb“ dietou si bude skvěle rozumět!




Suroviny (4 porce)

  • mleté hovězí maso – 600 g

  • máslová dýně – 680 g (hrubé váhy se slupkou)

  • cibule – 200 g

  • rajčata – 160 g

  • polníček – 20 g

  • slanina – 4 plátky

  • rajčatová passata bez cukru a zahušťovadel – 120 g

  • česnek – 4 stroužky

  • zelí bílé – 280 g

  • sůl, pepř, sladká mletá paprika a případně další oblíbené koření, bylinky na dochucení

  • ghí nebo sádlo na opečení či možno i péct v troubě téměř na sucho

  • domácí majonéza – 100 g + 20 g na dressing


Postup

Zelí zbavené košťálu nakrouháme na tenké nudličky, jemně posolíme a důkladně promneme. Zelí díky tomu zkřehne a bude lépe chutnat. Pokud by zelí pustilo moc šťávy, tak ji slijeme. Zkřehlé zelí smícháme s domácí majonézou (recept viz níže), trochou drobně nakrájené cibulky a trochou pepře. Salát promícháme a dáme vychladit do lednice.

Maso na burger osolíme, opepříme, přidáme bylinky, koření a promícháme. Poté si očistíme dýni a nakrájíme ji na cca 1,5 cm široké plátky. Vyskládáme je na plech vyložený pečicím papírem a pečeme cca 15 minut na 180 °C.

Mezitím si na pánvi rozehřejme ghí nebo sádlo, vytvarujeme menší burgery a pečeme. Maso by mělo být šťavnaté a ne zcela propečené. Upečenou dýni zbavíme tuhé slupky (měla by jít po upečení poměrně snadno oloupat). Potřeme ji dresingem, který vytvoříme z passaty, třeného česneku, domácí majonézy a špetky mleté papriky, dáme na ni rajče, polníček, plátky rajčat, plátek slaniny a maso. Pro lepší tvar můžeme burger na závěr spojit špejlí.

Servírujeme s vychlazeným zelným salátem a zdobíme oblíbenou zeleninou.

Recept na domácí majonézu

Suroviny

  • vejce – 1ks

  • olivový olej extra virgine – 200 g

  • sůl, pepř a trocha citrónové šťávy na dochucení


Postup

Všechny suroviny (olej nalijeme jako poslední) vložíme do užší a vyšší nádoby. Poté až ke dnu vložíme ponorný mixér a pomalu ode dna začneme mixovat, postupně ho zvedáme, ale dáváme si pozor na to, abychom celou akci neuspěchali :-)

Do majonézy můžeme na konci přidat jemně nasekaný kopr.

45 zobrazení0 komentář

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše