• nutricbistro

„Výživě rozumím do hloubky díky studiu biochemie,“ říká RNDr. Michaela Bebová

Aktualizace: čvc 21

Výživě a zdravému životnímu stylu se věnuje už déle než 15 let. Přesto není RNDr. Michaela Bebová „obyčejná“ výživová poradkyně. Vystudovala biochemii a na problematiku jídla se tak může dívat z té nejzákladnější úrovně – z úrovně metabolismu a základních chemických procesů v lidském organismu.


Jaké jsou největší mýty, které o jídle a zdraví panují? Existuje stravovací styl vhodný pro každého? A jak by měly jíst malé děti – aby toho v dospělosti nelitovaly? Přečtěte si rozhovor, během kterého Míša Bebová odpověděla na řadu zajímavých otázek.

Výživová poradkyně RNDr. Michaela Bebová

Vystudovala jste biochemii a dlouhodobě se zabýváte výživou a zdravým životním stylem. Jak se váš přístup liší od přístupu běžných výživových poradců?


Myslím, že mou velkou předností je fakt, že mnoha pojmům, které jsou spojené s výživou, rozumím opravdu do hloubky právě díky studiu biochemie. Například když řeknete slovo lepek, aminokyselina nebo detoxikace, tak běžný středně znalý výživový poradce, který má kurz nebo je samouk, vidí význam těchto slov pomocí naučených frází či definic a obecně omílaných informací.


Když si představím význam detoxikace já, je to bichle poznatků, desítky vědeckých článků a velmi detailní pochopení na chemické úrovni. To mi dává neskutečný nadhled, a to nejen po mediální stránce.


Můj přístup se pak také liší v tom, že každého člověka řeším velmi individuálně, s patřičnou empatií, bez dogmat... prostě lidsky a se zdravým selským rozumem.


Na svém webu píšete, že chcete sloužit jako můstek mezi vědeckými fakty a dezinformacemi. Jaké největší dezinformace se právě v oblasti jídla nejčastěji objevují?


Velké dezinformace panují právě na již zmíněném poli detoxikace. To, co jsou lidé ochotní dělat, kolik jsou schopní utrácet a čemu jsou schopní věřit, mi někdy nahání až husí kůži. A také na poli pranýřování jednotlivých potravin – z každé skupiny potravin jsme schopní udělat doslova jed.


Lidé strašně chodí do extrémů a s oblibou viní všechno okolo sebe, místo aby vzali sami své stravování a životní styl do rukou a zamysleli se nad tím, jestli není chyba na jejich straně – tedy na straně jejich těla.


Žijeme v době, kdy jsme informacemi o tom, co je, a co není zdravé, téměř přehlceni. Máte tip, jak se v záplavě často protichůdných informací vyznat?


Ptejte se na to člověka, který se v tom vyzná :) To je spíš otázka pro laika, který se v tom naučil chodit. Já mám takovou univerzální radu, kterou často dávám – filtrujte vše, co čtete nebo co slyšíte.


Filtrujte i mě! Nemám patent na pravdu :) Vždy to podrobte nějakému svému selskému rozumu a dejte i na vlastní intuici.

Není nic horšího než být neustále ve stresu z jídla, z toho, co smím, co nesmím. Často se setkávám s paradoxem, že lidé co neustále řeší diety a zdravý jídelníček, jsou mnohem více nemocní a mají často větší nadváhu než lidé, co jsou, jak se tak říká, „v pohodě“, našli si svou zlatou střední cestu a jsou zdraví, štíhlí, i když jejich jídelníček není ten nejvíce ukázkový.


Často se říká, že bychom ve stravě měli poslouchat své vlastní tělo. Můžeme ale v dnešní době vůbec vlastnímu tělu věřit?


Jednoznačně vždy říkám: naučte se poslouchat vlastní tělo, co vám dělá dobře a nechte se tím směrovat. Jsou ale také lidé, kteří neumí poslouchat a nebo toho nejsou schopni. Nejdříve se to musí naučit.


To doporučení lze samozřejmě otočit a můžeme namítnout, že poslouchat své tělo, které mi říká, dej si ten úžasný sladký dortík, a to denně, přece nemůžeme. Ano, to je pravda. Ale všechno je o rovnováze. Někdy i takové uposlechnutí může mít své opodstatnění :)


Existuje stravovací styl, který by sedl skutečně každému?


Jeden jediný ano – jíst základní a skutečné, lokální potraviny a sezónní pokrmy z nich. Otázka je, jestli se tomu dá říkat stravovací styl. Podle mě to je přirozené, jen jsme se od toho odklonili a pomalu se vracíme zpět.

Michaela Bebová: Naučte se poslouchat své tělo

Může být i typická česká kuchyně zdravá? Jinými slovy – je možné zdravě zhubnout i takzvaně „na knedlících“?


V podstatě každé jídlo můžete připravit tak, že bude „nezdravé“ (tučné, těžké, kalorické apod.), ale i tak, že bude lehké a zdravé. Otázkou je, co je typicky česká kuchyně. Nicméně zdraví a zdravá strava je i o střídmosti.


Naši předci také jedli klasická lokální jídla, nevymýšleli si odlehčování rostlinnými alternativami nebo sójovými náhražkami, ale jelikož měli mnohem více pohybu a také mnohem méně technologicky zpracovaných produktů, nemocí plynoucích ze stravování bylo mnohem méně. Já si myslím, že tedy za určitých podmínek může být lokální česká kuchyně určitě zdravá. Ale rozhodně nepatří k těm, na kterých se skvěle a efektivně hubne.


Jaký máte názor na pečivo? Je nutné ho zcela vyřadit z jídelníčku, pokud chceme zhubnout?


Pečivo je do jisté míry házení klacků pod nohy hubnutí, to lze připustit, nicméně úspěch hubnutí na něm nezávisí. Člověk může zhubnout i na jídelníčku, ve kterém má kvalitní pečivo.


Vše je o množství, celkovém příjmu a výdeji energie a také o dalších aspektech. Pečivo je sacharidová nálož, otázka je, jak s ní člověk naloží :)


V souvislosti s pandemií koronaviru se v poslední době víc než kdy dřív řeší, zda je možné jídlem a životním stylem přispět k psychické pohodě. Máte v této souvislosti nějaké konkrétní tipy?


S tímto tvrzením jednoznačně souhlasím, protože už snad není potřeba dalších důkazů, že naše psychika, psyché, je úzce spojena s naším fyzičnem. To, jak se cítíme, kolik máme stresu, nebo jak moc jsme naopak vyrovnaní, velmi ovlivňuje naše fyzično, fungování našeho těla. Mnoho lidí se snaží řešit věci vytržené z kontextu.


Zdraví je ale zcela komplexní záležitost, která je o harmonii. Však už přes 4 tisíce let stará ájurvéda o zdraví mluví jako o rovnováze a o nemoci jako výkyvu z celkové harmonie. Měli bychom se tedy snažit pracovat na všech aspektech našeho fungování – na našem jídelníčku, tedy jíst zdravě, na pohybu a fyzické aktivitě, pohybu venku na kyslíku (dech, okysličení těla), na našich vztazích s druhými, které nás velmi ovlivňují, musíme být také v rovnováze se svou prací, tzv. work-life balance.


A to vše jde ruku v ruce i s posilováním našeho fyzična, tedy i celkového imunitního systému.


Aktuálně čekáte miminko. Můžete se podělit o rady, jak se správně stravovat v době těhotenství? Měly by si i nastávající maminky hlídat, co jedí?


Jednoznačně. Těhotné a kojící matky naprosto přímo ovlivňují růst a vývoj svého dítěte a je potřeba, aby jejich strava byla plnohodnotná co do všech důležitých složek výživy. Mnohdy si lidé neuvědomují, že zdravé miminko, to není jen stav, kdy má dvě nohy a dvě ruce a je prohlášeno za zdravé.


Na mnoho nemocí a neduhů, které přicházejí v průběhu růstu a vývoje, je zasíváno právě v těhotenství nebo v úplně rané fázi života. Určitě není dobré se stresovat a denně si zapisovat miligramy přijatého vápníku. Přece jen, psychickou pohodu já osobně řadím k nejdůležitějším faktorům. Je ale důležité mít přehled o tom, jak by výživa měla vypadat, co je opravdu důležité a vědomě se tak stravovat.


A jak je to se stravováním dětí? Máte nějaká doporučení pro rodiče kojenců, batolat a předškolních dětí?


Jsme to my rodiče, kdo primárně v prvních letech ovlivňuje chování dětí, kdo jim je vzorem, kdo je učí a od kterých děti nasávají informace jako houby.


Proto se musíme snažit být nejlepšími lidmi nejprve my, abychom to mohli otisknout do našich dětí. A to se pak týká jak výživy, tak pohybu, celkového chování k lidem a psychické pohody. Když je vyrovnaná a spokojená maminka, dítě to cítí a je to to nejlepší i pro něj. Zdravá a plnohodnotná strava s balíkem lásky je základ :)


Mimochodem, skutečně platí, že za sklony k obezitě mohou geny, nebo se jedná o další z rozšířených mýtů?


Obezita skutečně nemoc je. Vzniká souhrou jak genetických předpokladů, které zde mohou hrát roli i z 50 % a souhrou externích faktorů – náš jídelníček, pohybová aktivita, míra stresu, vztahy, rodinné zázemí, vliv ostatních blízkých lidí apod.


Obezita může mít kořeny ale i v těhotenství v jídelníčku matky. Do jisté tedy za ty sklony mohou geny, ale pořád máme ještě páku ve svých rukou, pomocí které nemusíme dopustit, že se projeví a nebo se z ní naopak můžeme dostat.


Děkujeme Vám, Míšo, za rozhovor :-) Pro naše čtenáře ještě doplníme, že pokud je Vaše názory a postřehy zaujaly, víc informací najdou přímo na Vašem webu, kde nabízíte nejen odborné konzultace a poradenství týkající se životního stylu, ale například i odborné přednášky nebo recenze produktů.


Za tým Nutric Bistro

Bětka


O NutricBistru: Už víc než pět let vám pomáháme zdravě zhubnout. Jsme první první paleo-veganské bistro v České republice s rozvozem jídla po celé Praze. Chcete se cítit a vypadat lépe, a to bez stresu a bez hladovění, pouze za pomoci kvalitních bio potravin? Ozvěte se nám. Rádi vám pomůžeme vybrat stravovací program na míru.
260 zobrazení

Videa, články, slevy, rady na váš email

Napsali o nás