Nízkosacharidová dieta jí změnila život. Za 12 měsíců zhubla 30 kg a „zbavila“ se cukrovky 2. typu

.

.

Minut čtení:
3

Nízkosacharidová dieta jí změnila život. Za 12 měsíců zhubla 30 kg a „zbavila“ se cukrovky 2. typu

Lowcarb stravování mění životy. Dokazuje to i případ paní Brigit, které se díky nízkosacharidové dietě podařilo zhubnout neuvěřitelných 30 kilo – zdravě a bez hladovění.

Brigit Haisová bývala klasická „dietářka“, která veškeré problémy řešila jídlem. Její životní styl ji nakonec dovedl nejen k obezitě, ale i k hrozbě inzulinu. Zachránila ji až plnohodnotná lowcarb krabičková dieta.

Nízkosacharidová dieta jí změnila život. Za 12 měsíců zhubla 30 kg a „zbavila“ se cukrovky 2. typu

Lowcarb dieta pod vedením lékařky

Vše začalo lékařskou studií s názvem Remise cukrovky 2. typu pod vedením MUDr. Hany Krejčí z 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy. Studie zkoumala, zda změna jídelníčku může přispět ke zlepšení výsledků u cukrovky 2. typu nebo k dosažení ústupu (remise) onemocnění – konkrétně jak efektivně dokáže nízkosacharidové stravování podpořit snížení nadměrných tukových zásob, opravit přirozenou funkci slinivky a zlepšit reakci těla na inzulín.

Během studie tak paní Brigit jedla pouze lowcarb krabičky od NutricBistra, které se na kvalitní nízkosacharidové stravování dlouhodobě specializuje.

Toto lowcarb stravování změnilo paní Brigit život. Zhubla neuvěřitelných 30 kilo během 12 měsíců, to vše bez hladovění – a nejen to. „Nejde jen o váhu. Dnes už také klidně spím, nezažívám noční nájezdy na ledničku… změnilo se všechno,“ pochvaluje si spokojená (a štíhlá) Brigit.

Jak paní Brigit zvládala chutě na sladké? A kdy se začaly projevovat první změny, jak na těle, tak na psychice? Poslechněte si její zkušenosti!

Jak se diagnostikuje cukrovka?

Pro diagnostiku cukrovky se využívají zejména dva indikátory: glykémie na lačno (aktuální hladina cukru v krvi) a glykovaný hemoglobin (ten odpovídá schopnosti těla správně regulovat množství cukru v krvi).

Glykémie na lačno

  • U zdravého člověka – méně než 5,6 mmol /l
  • Prediabetes – v rozpětí 5,6–6,9 mmol/l
  • Cukrovka 2. typu – od 7 mmol/l

Glykovaný hemoglobin

U zdravého člověka netrpícího diabetem se hodnoty HbA1c pohybují v rozmezí 28 – 40 mmol/mol (2,8 – 4,0 % dle IFCC). Podezření na diagnózu cukrovky vzniká při hodnotách 39 – 46 mmol/mol (3,9 – 4,6 %), pro diagnostiku diabetu pak svědčí hodnota nad 47 mmol/mol (4,7 %).

Komentář, Mgr. Jan Vyjídak, LLM MSc, Sdružení Globopol, Neslazeno.cz

„Příběh a zejména výsledky, kterých se paní Brigit podařilo dosáhnout, jsou fantastické. Profesně se zabývám kvalitou zdravotní péče a zlepšováním výsledků pro pacienty, včetně v oblasti diabetu a dalších chronických onemocnění. Zhubnout během osmi měsíců 30 kg, notabene relativně v pohodě a bez psychických útrap – to se podaří jen zcela výjimečně, u pacientů s diabetem 2. typu (DM2) na běžné racionální stravě jde o zcela ojedinělou záležitost.

Brigit se díky tomu podařilo snížit i glykovaný hemoglobin ze 78 na 38 mmol/mol, a glykemii nalačno z 12 na 5,4 mmol/l, tedy do zcela normálních hodnot (to označujeme jako remisi nebo ústup diabetu 2. typu, kdy pacienti mohou přestat užívat léky). Krevní tlak se snížil, psychická pohoda, spánek i fyzická kondice se zlepšily, navíc se Brigit zatím po čtyřech měsících daří sníženou hmotnost bez problémů udržet.

To je naprosto fenomenální úspěch, jaký bychom rádi viděli u všech pacientů. Přispělo k němu zřejmě i to, že dobře sestavená nízkosacharidová strava v podobě krabiček od NutricBistra pracovně vytížené Brigit dobře sedla, a pomohla jí překonat některé špatné stravovací návyky a zlozvyky. Brigit asi měla také štěstí, že se včas dozvěděla o připravované studii ve Všeobecné fakultní nemocnici pod vedením Hanky Krejčí a Adély Kábelové, které se problematikou remise DM2 a rolí nízkosacharidové stravy intenzivně věnují již několik let – se skvělými výsledky.

Předpokládám, že pacientů, kteří díky dobře sestavené nízkosacharidové stravě dosáhnou remise DM2 anebo zásadně zlepší výsledky své léčby, bude v České republice rychle přibývat, podobně jako například ve Velké Británii či v USA. Pro české zdravotnictví by to byla vynikající zpráva.“

Zdroje: